top of page
Anchor 3
Anchor 1
Anchor 2
Anchor 5
Anchor 6
Anchor 7
Anchor 8
Anchor 9
Anchor 10
Anchor 11
Anchor 12
Anchor 13
Anchor 14
Kanada
Community Colleges \ Technical Institutions
Kanada Üniversiteleri
Kanada'da Eğitim hakkında Linkler
Neden Kanada da EÄŸitim
Kanada Dil Okulları
Kanada Üniversiteleri için Burs Olanaklari
Kanda da YaÅŸam ve Konaklama
University Colleges
Eyaletlere göre Üniversite listeleri
Kanada'da Çalışma Olanakları
Kariyer Kolejleri
Üniversite basvuruları için gerekli evraklar

Kanada 9.970.610 km ve 6 saat dilimi ile dünyanın en büyük ikinci ülkesidir.  1996 yılında Kanada nüfusunun 30.000.000 olduÄŸu bilinmektedir. Buna raÄŸmen çok geniÅŸ topraklara sahip olması nedeni ile kilometrekareye düsen insan sayısı 2.9 olduÄŸu için bu oranda dünya sıralamasında ilk baslarda gelmektedir.

 

Kanada’ya ilk olarak ayak basan kiÅŸiler Sibirya ile Alaska arasındaki köprüden geçerek geldiklerine inanan Aborjinlerdi. Fransa ve Büyük Britanya’dan gelen gezginler ise 400 yıl önce bölgeyi keÅŸfe çıkmışlardı ve bu iki millet 1600’lu yılların başında ülkeye yerleÅŸmeye baÅŸladılar.

  1. Dünya Savasının sonlarına kadar ülkeye gelen göçmenler Ä°ngiliz Adalarından ve doÄŸu Avrupa’dan geliyorlardı fakat 1945 yılından itibaren etnik grupların sayısı Güney Avrupa, Asya ve Güney Amerika’dan gelen kiÅŸilerle birlikte arttı. Su anda 12 eyaletten oluÅŸan ülke nüfusun %42’sinin ataları Büyük Britanya ve Fransa dışındaki ülkelerdendir.

 

Kanada dünyada en fazla üretim hacmine sahip ilk 10 ülke arasındadır. Ontario ve Quebec Eyaletleri özellikle otomobil üretim sektörü olmak üzere Kanada’nın sanayi bölgeleridir. Atlantik ve Pasifik Bölgeler balıkçılık, madencilik ve ormancılık ile geçinirken British Columbia ormancılık, madencilik ve turizmdir.

 

Otomobil parçaları, makina, high-tech ürünler, doÄŸalgaz, metal, orman ve çiftlik materyalleri ile yaÄŸ baÅŸlıca ihraç ettiÄŸi ürünler; Ä°letiÅŸim ve elektronik eÅŸyalar, kimyasal ürünler, metaller, yun, tekstil, demir & çelik ve plastik ise baÅŸlıca ithal ettiÄŸi ürünlerdir.

 

Kanada’da 70. paraleldeki buzullardan British Columbia’daki ılıman iklime kadar deÄŸiÅŸik iklim tipleri bulunmaktadır. Genele batiÄŸimiz zaman ise baÅŸlıca dört mevsimin yaÅŸandığını, gündüz sıcaklığın 35ËšC ve kiÅŸin geceleri ise -25ËšC olduÄŸunu belirtebiliriz. Bahar dönemlerinde ise iklim daha yumuÅŸaktır.

 

Seneler geçtikçe Kanadalılar soÄŸukla basa çıkmayı öÄŸrenmiÅŸ ve merkezi ısınma araçlarına sahip konaklama merkezleri, araba ve toplu taşıma araçları ile binalardan okullara direkt ulaşımı saÄŸlayan yeraltı yürüme yolları inÅŸa ederek soÄŸuktan mümkün olduÄŸunca kaçınmışlardır.

​

BRITISH COLUMBIA

​

BaÅŸkent: Victoria

Kuzey Amerika’nın en daÄŸlık bölgelerinden biri olan British Columbia Kanada’nın en bati noktasıdır ve bu özelliÄŸi ile Pasific ve Asya’ya geçiÅŸ kapısı olarak nitelendirilir. Ilıman iklime sahip olan BC hem Kanadalıları hem de yabancıları ayni oranda etkilemektedir. Her yıl 40.000 kiÅŸinin yerleÅŸtiÄŸi BC’nin nüfusu 3,3 milyonu aÅŸmıştır. Kuzey Amerika’nın en büyük kuru kargo liman kenti olan Vancouver 1,5 milyon nüfusu ile Kanada’nın en büyük üçüncü ÅŸehridir. Kuzey Amerika’da ki en büyük ikinci Cin nüfusuna da sahip olan Vancouver ’da 60.000 kiÅŸi Hindistan ve 16.000 kiÅŸide Japon kökenlidir.

SASKATCHEWAN

BaÅŸkent: Regina

Bozkırları ve buÄŸday tarlaları ile un yapmış olan Saskatchewan Kanada’nın “ekmek sepeti” olarak adlandırılır. Kanada’nın batısında yer alan ve Manitoba, Alberta, Kuzey Eyaletleri ve ABD ile sinir komsusu olan Saskatchewan 651.900 km’dir ve adeta bir dikdörtgen seklindedir. DeÄŸiÅŸik etnik gruplardan gelen kiÅŸilerden oluÅŸan Saskatchewan nüfusunun mottosu “DeÄŸiÅŸik insanlardan gelen Güç’tür.”

 

ALBERTA

 

BaÅŸkent: Alberta

Resmi sembolünün vahÅŸi bir gül olduÄŸu Alberta’nin mottosu “Fortis et Liber” yani “Güçlü ve Özgür’dür” ve Albertalilar bu mottoya özgü davranırlar.  Alberta British Columbia’dan sonra bati etkilerinin en çok görüldüÄŸü eyalettir. 600.000 km alana yayılan eyalet 2 milyondan fazla kiÅŸiye ev sahipliÄŸi yapmaktadır. DoÄŸuda Saskatchewan, batıda Rocky daÄŸları ile British Columbia ve güneyde ABD Eyaleti Montana ile sinir komsudur. Eyaletin doÄŸal güzelliklerinin açığa cikciÄŸi daÄŸlar ve buÄŸday tarlaları enerji bolluÄŸununsa dışa vurumcudur. Eyaletin büyüme haizinin ve refahınındı bir parçası olan ziraat rezervleri ve ormanlar Alberta’nın vazgeçilmez parçalarıdır.

 

ONTARIO

 

BaÅŸkent: Toronto

Kanada’nın endüstri ve finans merkezi olan Ontario dünyaca unlu Niagara Åželalesine, Kanada’nın baÅŸkenti Ottawa ve büyük bir Fransız orjinli nüfusa ev sahipliÄŸi yapmaktadır. Quebec, Manitoba, St. Lawrence Nehri ile komsu olan ve 1.000.000 km yüzölçümü ile Kanada’nın en geniÅŸ ikinci eyaleti olan Ontario yârim milyondan fazla gole ve 60.000 km nehre sahiptir.  10 milyondan fazla nüfusu ve Fransa ile Ä°spanya’nın birleÅŸiminden daha büyük yüzölçümüne sahip olan Ontario çeÅŸitli kültürel ve ekonomik aktivite yede ev sahipliÄŸi yapmaktadır. Dünyanın en uzun bireysel binası olan CN Kulesi’ne de sahip olan Ontario adını “güzel su” anlamına gelen “Skanadario” kelimesinden al mistir.

 

MANITOBA

 

BaÅŸkent: Winnipeg

Birçok sayıda etnik gruba ev sahipliÄŸi yapan Manitoba’nin ekonomisi mineral ve tarım üzerine kuruludur. Kanada’nın tam ortasında bulunan eyalet Ontario, Saskatchewan, Hudson Bay ve ABD ile sinir komsusudur. Uzun yıllardan beri Manitobalilarin çoÄŸu Ä°ngiliz orijinine sahipti fakat daha sonra hiçbir irkin sayısal olarak baskın olmaması için göçmenlik yasasında yasal düzenlemeler yapıldı. Eyalette yeni Kanadalıları ve Kanada Göçmenlerini destekleyen 700’den fazla organizasyon bulunmaktadır. Manitoba nüfusunun %60’i baÅŸkent Winnipeg’de yasamaktadır. Manitoba ismi “Kutsal ruha giden yol” anlamına gelen “Manitou Bou” kelimesinden gelmektedir.

 

QUEBEC

 

BaÅŸkent: Quebec City

1.450.680 km yüzölçümü ile Kanada’nın en büyük eyaleti olan Quebec Fransa’nın 3, Büyük Britanya’nın ise 7 kati yüzölçümüne sahiptir. Ontario, New Brunswick, Labrador ve ABD ile sinir komsusu olan Quebec’de en önemli ÅŸehir zengin tarihi ve canlı kültürel aktiviteleri ile Montreal’dir. 7 milyon olan toplam nüfusun 5 milyonu Fransa orijinlidir ve nüfusun %82’si Fransızca konuÅŸmaktadır.

 

NEWFOUNDLAND

 

BaÅŸkent: St. John’s

Kuzey Amerika’nın kuzeydoÄŸu bölgesinde Kuzey Atlantik’e komsu olan Newfoundland 2 ayrı bağımsız coÄŸrafi bölgeden oluÅŸur: Newfoundland ve Labrador. Tarihi Newfoundlandliler arasında balina avcıları ve meÅŸhur savaÅŸçı Wikingler’de bulunmaktadır. 1700’lu yılların sonları ile 1800’lu yılların baslarında Güneybatı Ä°ngiltere ile Güney Irlamadan gelen göçmenlerin yerleÅŸtiÄŸi bölgenin günümüz nüfusu 570.000’dir. 172.000 kiÅŸilik nüfusu ile Eyaletin en kalabalık ÅŸehri ve aynı zamandaÅŸa baÅŸkenti olan St. John’s tarihi ve ticari merkezidir. Bölge halkı balıkçılık ve buna baÄŸlı endüstrilerle geçimini saÄŸlamaktadır.

NEW BRUNSWICK

BaÅŸkent: Fredericton

DoÄŸu Kanada’da bulunan New Brunswick farklı ve etkileyici kültürel mirasa sahiptir. Nova Scotia, Quebec ve ABD Eyaleti olan Maine ile sinir komsusu olan New Brunswick bir yarımadadır. 723.900 nüfusa sahip olan eyalette nüfusun %35’i Fransızca konuÅŸur.

PRINCE EDWARD ISLAND

BaÅŸkent: Charlottetown

Kanada tarihi Charlottetown’da temellerini artmıştır. 1864’de yapılan Charlottetown Konferansı 1867’de yayınlanan ve Kanada’nın biçimsizliÄŸini simgeleyen Bağımsızlık Beyannamesinin ilk olarak ele al indiÄŸi yerdir. Konferanstan dolay Charlottetown “Konfederasyonun DoÄŸum Yeri” olarak bilinmektedir. Ada bir uçtan diÄŸer uca 280 km’dir (170 mil) ve bu bölgenin her karisinin keÅŸfedilmesine olanak vermektedir. Zengin toprağı ve ılıman iklimi Prince Edward Island’i çiftçilik için ideal bir ortam saÄŸlamaktadır. Bölge toprağının yarısı islenmektedir. 1991 yılında 130.000 nüfusu olan Eyalet nüfusunun 33.000’i baÅŸkent Charlottetown’da yasamaktadır. Oldukça genç bir nüfusa sahip olan Prince Edward Island’a nüfusun %38’i 25 yaşın altındadır.

 

NOVA SCOTIA

 

BaÅŸkent: Halifax

Nova Scotia’nin 500 km uzunluÄŸundaki yarımadası Atlantik Okyanusu, Fundy Körfezi, Northumberland BoÄŸazı ve St. Lawrence Körfezi ile çevrelenmiÅŸtir. CoÄŸrafi konumu, derin deniz suyu ve limanları eyaletin ekonomisini belirleyen en önemli etkenler olmuÅŸtur. Deniz ile karanın harmonisini yansıtan rüstik balıkçı köyleri ve deniz fenerleri ile Nova Scotia 55.941 km’lik yüzölçümü ile Danimarka’dan daha büyüktür fakat adını aldığı Ä°skoçya’dan daha küçüktür. 920.000 kiÅŸilik nüfusun %80’inin ataları Büyük Britanya adalarından gelmektedir. Fransız orijini ise eyalette ikinci sıradadır ve nüfusun %18’i Fransız atalara sahiptir. Eyaletin en kalabalık nüfusu 320.000 kiÅŸi ile baÅŸkent Halifax’dadir.

 

NORTHWEST TERRITORIES

 

BaÅŸkent: Yellowknife

Haritada Kuzey Amerika’nın üstünde 60. paraleli bulduÄŸunuz zaman üstünde gördüÄŸünüz her yer Northwest Territories olarak geçmektedir. Kuzey Kutbunda kapsayan bölgenin 52.000 kiÅŸilik nüfusunun %60’ini bölgenin yerli hali oluÅŸturur. Madencilik bölgenin geçim kaynağını oluÅŸturmaktadır. “Geçerlisi güneÅŸinin ülkesi” olarak bilinen bölgede yaz aylarında güneÅŸ çok nadir batar. Kış aylarında ise hemen her zaman karanlıktır.

 

YUKON

 

BaÅŸkent: Whitehorse

483.450 km yüzölçümü olan fakat sadece 28.000 kiÅŸinin ev olarak adlandırıldığı Yukon Alaska’nin sinir komsusudur ve Kanada’nın kuzeybatı kösesinde yer almaktadır. BaÅŸkent Whitehorse nüfusun %60’ina ev sahipliÄŸi yapmaktadır. Bölgede akan nehirden adını alan Yukon da “Geçerlisi güneÅŸinin ülkesi” olarak adlandırılmaktadır.

​

Community Colleges \ Technical Institutions

​

Lise sonrası eÄŸitim veren ve ACCC (Association of Canadian Community Colleges) tarafından akredite 175 devlet koleji, teknik enstitü ya da Cegep adi ile anılan okullar iÅŸletme, bilgisayar, teknikerlik, sekreterlik gibi onlarca alanlar arasından belirli bir konuda uzmanlaÅŸarak sektöre hemen adim atmak isteyen kiÅŸilere yönelik programlar vermektedirler. 18 tanesinin artık üniversite diplomasi vermeye hak kazandığı bu okullar liseden yeni mezun kiÅŸilerin ihtiyaçlarına cevap verdikleri gibi, aynı zamanda ise henüz girmemiÅŸ olan üniversite mezunlarının ve is sahibi olan fakat belli alanlarda kendini geliÅŸtirmek isteyen profesyonellerinde ihtiyaçlarına cevap verirler. Müfredatlarını becerili, yetenekli ve profesyonel is gücü yetiÅŸtirmek için düzenleyen ve pratik derslere amirlik veren okulların eÅŸsizliÄŸi iÅŸveren odaklı öÄŸretim sisteminde yatar.

 

Genelde 5000-70000 öÄŸrenci nüfusuna sahip olan kolejlere Kanadalı öÄŸrencilerden çok büyük talep olduÄŸu gerçektir. Kanada is dünyasının ovunduÄŸu kaliteli ve yetenekli is gücü genelde kolejlerde yetiÅŸmiÅŸ kiÅŸilerden oluÅŸmuÅŸtur. Özellikle ÖÄŸrenci popülasyonunun %10-15ini de yabancı öÄŸrenciler teÅŸkil eder. Bünyelerinde bulundurdukları Dil Hazırlık departmanları yabancı öÄŸrencilerin ihtiyaçları dahilinde dil programlarından yararlanabilmesi için de büyük bir fırsattır. Kolejlerin bünyesindeki programların büyük bir kısmi maaÅŸlı/maaÅŸsız staj dönemlerini de içerir. Böylelikle öÄŸrenciler sektörle deneyimlere sahip olarak mezun olurlar.

 

Devlet Kolejlerinde öÄŸrencilere bireysel ilgi çok daha fazladır. Daha küçük sınıflarda eÄŸitim alırlar. Ücretleri de üniversitelere göre biraz daha uygundur. Kanada’nın her bölgesinde bulabileceÄŸiniz devlet kolejlerinin kimi ÅŸehir merkezlerinde kimi kırsal bölgelerdedir.

 

Devlet kolejlerinde çoÄŸunlukla iÅŸletme ve bilgisayar üzerine 4 yıllık Lisans programları; 2 veya 3 yıllık lise sonrası öÄŸrencilerin devam edebileceÄŸi Sertifika ve Diploma programları, üniversite sonrası devam edilebilen 1 yıllık Post-Diploma Programları vardır.

 

Sertifika veya diploma programlarını basari ile tamamlayan öÄŸrenciler mezun olduktan sonra direk çalışma hayatına girebilecekleri gibi isterlerse istedikleri üniversitede ayni alanda eÄŸitimlerine 1 veya 2 sene daha devam ederek lisans derecesine sahip olabilirler. Üniversiteye geçiÅŸlerde özellikle ayni eyaletteki üniversitelere geçiÅŸte kredi transfer problemi pek yaÅŸanmaz.

​

Kanada Dil Okulları

​

Kanada’da iki resmi dil olması dolayışı ile hem Ä°ngilizce hem de Fransızca eÄŸitim veren dil okulları bulunmaktadır. Özel dil okullarının yani sıra üniversitelerin, Üniversite College’lerin ve Kolejlerin bünyesindeki dil okulları da mevcuttur. Kampus ortamında dil eÄŸitimi programlarına katılmak isteyen öÄŸrencilerin üniversitelerin dil okullarını seçmeleri önerilir. Bu durumda öÄŸrenci üniversite kampusunun sunduÄŸu tüm olanaklardan yararlanabilir. Ä°ngilizce dil eÄŸitimi için özellikle de 8 haftadan uzun donem programlar için Ä°ngiltere ve Amerika’dan

​

Eyaletlere göre Üniversite listeleri

​

British Columbia

  1. The University of British Columbia

  2. Emily Carr University of Art and Design

  3. University of the Fraser Valley

  4. Vancouver Island University

  5. University of Northern British Columbia

  6. Royal Roads University

  7. Simon Fraser University

  8. Thompson Rivers University

  9. Trinity Western University

  10. University of Victoria

Alberta

  1. University of Alberta

  2. Athabasca University

  3. University of Calgary

  4. Concordia University College of Alberta

  5. The King's University College

  6. University of Lethbridge

Saskatchewan

  1. Campion College

  2. First Nations University of Canada

  3. Luther College

  4. University of Regina

  5. University of Saskatchewan

  6. St. Thomas More College

Manitoba

  1. Brandon University

  2. Collège universitaire de Saint-Boniface

  3. University of Manitoba

  4. University of Winnipeg

New Brunswick

  1. Université de Moncton

  2. Mount Allison University

  3. University of New Brunswick

  4. St. Thomas University

Ontario

  1. Algoma University

  2. Brescia University College

  3. Brock University

  4. Carleton University

  5. Dominican College of Philosophy and Theology

  6. University of Guelph

  7. Huron University College

  8. King's University College at The University of Western Ontario

  9. Lakehead University

  10. Laurentian University of Sudbury

  11. McMaster University

  12. Nipissing University

  13. Ontario College of Art & Design

  14. University of Ontario Institute of Technology

  15. University of Ottawa

  16. Queen's University

  17. Redeemer University College

  18. Royal Military College of Canada

  19. Ryerson University

  20. Saint Paul University

  21. St. Jerome's University

  22. University of St. Michael's College

  23. University of Sudbury

  24. University of Toronto

  25. Trent University

  26. University of Trinity College

  27. Victoria University

  28. University of Waterloo

  29. The University of Western Ontario

  30. Wilfrid Laurier University

  31. University of Windsor

  32. York University

Prince Edward Island

 

  1. University of Prince Edward Island

 

Newfoundland and Labrador

 

      1- Memorial University of Newfoundland

                                                                  

Quebec

  1. Bishop's University

  2. Concordia University

  3. HEC Montréal

  4. Université Laval

  5. McGill University

  6. Université de Montréal

  7. École Polytechnique de Montréal

  8. Université du Québec

  9. Université du Québec à Montréal

  10. Université du Québec à Trois-Rivières

  11. Université du Québec à Chicoutimi

  12. Université du Québec à Rimouski

  13. Université du Québec en Outaouais

  14. Université du Québec en Abitibi-Témiscamingue

  15. Université du Québec : Institut national de la recherche scientifique

  16. Université du Québec : École nationale d'administration publique

  17. Université du Québec : École de technologie supérieure

  18. Université du Québec : Télé-université (now affiliated with UQAM)

  19. Université de Sherbrooke

 Nova Scotia

  1. Acadia University

  2. Cape Breton University

  3. Dalhousie University

  4. University of King's College

  5. Mount Saint Vincent University

  6. Nova Scotia Agricultural College

  7. NSCAD University

  8. Université Sainte-Anne

  9. St. Francis Xavier University

  10. Saint Mary's University

​

Kanada Üniversiteleri

​

Ülkenin her bölgesinde hem Üniversite hem de University-College’lara sahip olan Kanada, öÄŸrencilere yüksek kalitede eÄŸitim - öÄŸretim ve araÅŸtırma olanakları saÄŸlamaktadır. Kanada üniversitelerinden alınan tüm diplomalar hem ABD hem de dünyadaki diÄŸer ülkelerde tanınmaktadır. Kanada üniversitelerin çoÄŸu devlet desteklidir ve sonuç olarak bulunduÄŸu bölgeye ya da çalışılan konuya göre fark gözetmeksizin kaliteli eÄŸitim sunmaktadır.

 

Üniversitelerdeki tam zamanlı öÄŸrenci sayısı 1000–35.000 arasında deÄŸiÅŸmektedir. Tam zamanlı öÄŸrencilerin yansıra üniversitelerin çoÄŸu yarı zamanlı öÄŸrencilerimde kabul etmektedir. Kanada Üniversiteleri lisans programlarından doktora programlarına, sertifika programlarından profesyonel diploma programlarına kadar birçok alanda eÄŸitim vermektedirler. Üniversitelerin eÄŸitim ücretleri okunulan programa, bölgeye ve eyalete baÄŸlı olarak farklılık göstermektedir.

 

Akademik yıl Eylül ayında baslar ve mayıs ayında son bulur. Bazı üniversitelerde ise tek veya üç dönemlik uygulamalar vardır ve yaz aylarında da eÄŸitim verilir.

 

Kanada geneline yayılan ve öÄŸrencilerin almakla yükümlü olduÄŸu bir test yoktur ve her üniversite öÄŸrencileri bireysel olarak deÄŸerlendirir. Fransızca ve Ä°ngilizce olmak üzere çift resmi dili olan Kanada’da öÄŸrenciler eÄŸitimlerini ister Ä°ngilizce ister Fransızca eÄŸitim veren üniversitelerde istedikleri dilde alabilirler. Bazı üniversiteler iki dilde de eÄŸitim vermelerine raÄŸmen öÄŸrencilerin üniversiteye kabulü için her iki dillide akıcı ÅŸekilde bilmelerine gerek yoktur. Ä°ngilizce eÄŸitim veren üniversite programlarına kabul edilmek için, anadili Ä°ngilizce olmayan öÄŸrencilerden Ä°ngilizce yeterliliklerini gösteren test skorları istenir. TOEFL tüm üniversitelerin kabul ettiÄŸi testtir fakat bunun yansıra IELTS skoruda kabul edilebilir. Ä°ngilizce yeterliliÄŸini kendi sınavları ile tespit etmek isteyen üniversiteler de mevcuttur.

 

Kanada üniversiteleri Fransızca yeterliliÄŸini gösteren uluslararası bir sınav kabul etmedikleri için Fransızca eÄŸitim almak isteyen öÄŸrencilerin Fransızca yeterlilikleri her üniversite tarafından bireysel olarak deÄŸerlendirilir. EÄŸer öÄŸrencinin Fransızca seviyesi yeterli görülmezse Üniversite öÄŸrenciden kendisinin hazırladığı Fransızca Dil Yeterlilik Sınavını almalarını ya da Fransızca Dil Okuluna gitmelerini isteyebilir.

​

Kanada Üniversiteleri için Burs Olanaklari

​

Kanada Üniversitelerinde BURSLAR

 

Kanada’da da burs imkânlarının yabancı öÄŸrenciler için çok yoÄŸun olamadığı bir gerçektir. Ancak yine de Kanada’da hemen hemen bütün üniversiteler, çeÅŸitli fonlar veya eyalet hükûmetleri aracılığıyla farklı oranlarla pek çok burs veriyor. Ayrıca lisans eÄŸitimi suresince baÅŸarılı öÄŸrencilere asistanlık imkân da saÄŸlanıyor.


Kanada üniversitelerinin bursları genellikle akademik basariye göre veriliyor. Daha önceki öÄŸrenim suresinde baÅŸarılı olan öÄŸrencilerin burs alma sansı daha yüksek. Bu burslar nakdi olabileceÄŸi gibi kampus içi is imkânları, asistanlık seklinde de olabiliyor.

 

Burslar için yârdim alınabilecek önemli bir link:

http://www.cicic.ca/389/student-financial-assistance.canada

 

MEC ile Özel BURS KoÅŸulları:

 

Su anda Kanada’da bir üniversitenin bünyesindeki dil okuluna gitmeye ihtiyacı olan ve not ortalaması dörtlük deÄŸerlendirme sistemine göre 2,5 ve üzeri TURK öÄŸrencilerinin 1500-6000 oranındaki burslardan yararlanabilme ÅŸansları vardır.


Dil okulu programı sırasında burs yoktur. Yaklaşık dil eÄŸitimi, yurt konaklama, günde iki oyun yemek planı dahil olmak üzere dönemlik ücreti $7250dir.

 

Dil okulu uç donemden oluÅŸur. Güz ve bahar donemi 15 haftalık, Yaz donemi 10 haf taliktir. Haftada 25x60 dakikalık sınıf içi ders, 5 saat de laboratuvar dersi alınır.

Bu üniversitelerin Dil Hazırlık Okulunda Üç seviye program vardır.

Ÿ Dil seviyesi zayıf olan öÄŸrenciler 1. seviyeden baÅŸlarlar ve 3 donem-40 hafta dil alırlar.

Ÿ Dil seviyesi orta düzeyde olan öÄŸrenciler, 2. seviyeden baÅŸlarlar ve 2 donem dil alırlar.

Ÿ Dil seviyesi iyi düzeyde olan öÄŸrenciler, 3. seviyeden baÅŸlarlar ve sadece 1 donem dil alırlar.

Dil programını basari ile tamamlayan öÄŸrenci programlarına baÅŸlamak için TOEFL sınavına girmek zorunda deÄŸildir. Sadece kabulleri için koÅŸul olmayan ama dosyalarında bulunması için lisans öÄŸrencilerinin SAT’ye yüksek lisans öÄŸrencelerinin GMAT veya GRE’ye girmesi gerekebilir.

​

Kanada'da Çalışma Olanakları

​

ÖÄŸrencilik Statüsü sırasında;

 

Dil okulu öÄŸrencileri; Kanada’da çalışamazlar. 

 

Sadece Üniversite ve Devlet Koleji öÄŸrencileri kampus içinde haftada 20 saat yasal çalışma hakkına sahiptir. Saat ücreti bölgelere veya ise göre deÄŸiÅŸiyorsa da ortalama öÄŸrenciler $8-12 saat ücreti ile çalışırlar.

 

 

Mezuniyet sonrasında;

 

Üniversitelerde veya Devlet Kolejlerinde en az bir akademik yıllık akademik bir program tamamlayan (dil hariç) her öÄŸrenci Kanada’da program suresi ile doÄŸru orantılı olarak 8 ay, 12 ay veya 3 YILLIK çalışma hakki alır. Bu çalışma izni öÄŸrenci vizesine baÄŸlı bir vizedir ve programın bir parçası olarak kabul edilir.

 

Bu programdan yararlanmak isteyen öÄŸrenciler mezun olmadan 3 ay öncesinde baÅŸvurmak ve mezun olduktan 3 ay sonrasına kadar da is bulmak zorundadırlar. Bu donemdeki çalışma olanakları daha iyi olmakta, öÄŸrenciler daha profesyonel islerde çalışılabilmektedir. Saat ücretleri de sektöre baÄŸlı olarak daha yüksek olur.

 

EÄŸer daha uzun sure kalmak ve çalışmaya devam etmek isterlerse göçmenlik müracaatı yapabilirler. DoÄŸru müracaat yapabilmeleri için de göçmenlik konusunda danışmanlık yapan avukatlarla çalışmaları önerilir.

​

Kanada'da Eğitim hakkında Linkler

​

Kanada ve Kanada’da EÄŸitim hakkında ayrıntılı bilgi için en önemli linkler: 


Association of Universities and Colleges of Canada;

         http://www.aucc.ca  

 Burslar için;    

         http://www.cicic.ca/389/student-financial-assistance.canada

Kanada Hakkında Genel Bilgi;

      The Canadian Information Centre for International Credentials (CICIC)    

         http://www.cicic.ca/2/home.canada

 Kanada BüyükelçiliÄŸi- Türkçe Ä°ngilizce Fransızca eÄŸitim, burslar, çalışma koÅŸulları gibi her konuda bilgi alabileceÄŸiniz link;

         http://geo.international.gc.ca/canada-europa/turkey/menu-en.aspx

 Kanada hakkında; 

         http://canada.gc.ca/acanada/ViewCategory.htm?lang=eng

 Vize harçları ile ilgili son bilgiler için;

         http://geo.international.gc.ca/canada-europa/turkey/visas/visa-processing-   fees-tr.aspx

 Kanada EÄŸitim Merkezi; 

         www.studycanada.ca/turkey

​

​

Kanda da YaÅŸam ve Konaklama

​

Kanada’daki yasam koÅŸulları bölgeden bölgeye deÄŸiÅŸkenlik gösterse bile yüksek yasam standardını tüm bölgeler için geçerlidir. Birçok ülke ile karşılaÅŸtırıldığında çok daha ekonomiktir.

 

Bazı bölgeleri Türkiye’deki büyük ÅŸehirlerdeki yasam giderlerinin altında yasam olanakları sunabilmektedir.

 

Bir fikir verebilmek için aÅŸağıdaki bilgiler ışık tutacaktır.

 

 

Urun - Fiyat

1litre of petrol C$0.90

Sinema bileti C$9.00

Hediyelik t-shirt C$10.00

1litre su C$0.90

Gazete C$1.00

1 litre sut C$1.40

1 fincan kahve ve donat C$2.00

36’lik fim C$6.50

 

ÖÄŸrenciler katıldıkları programların turu ve suresine göre farklı konaklama alternatifleri ile karşılaşırlar. Yine de Kanada’da aile yani konaklamanın çok popüler olduÄŸunu, Kanadalı ailelerin birçok Avrupa ülkesi ile karşılaÅŸtırıldığında öÄŸrencilerle çok ilgili ve misafirperver yaklaşımlı olduÄŸu gerçektir.

 

  • Aile Yani Konaklama; Dil Okulları genelde ve bazı Community College’leri de kısmen ÅŸehir merkezlerinde olduÄŸu için kampus olanakları çok sinirlidir. Genelde Aile Yani Konaklama Alternatifi sunarlar. Belirli periyodlarla denetimlerini yaptıkları bu aileler evlerinin bir odalarını öÄŸrencilere tahsis ederler, öÄŸrencinin tercihine göre sadece sabah kahvaltısı veya hem sabah kahvaltısı hem öÄŸlen yemeÄŸi hem de aksam yemeÄŸi verirler. Kanada’da çoÄŸunlukla TM Pansiyon Aile yani konaklama mümkündür. Banyo ve tuvaletler genelde aile fertleri ile ortak kullanılır ancak bazı aileler öÄŸrencilere banyolu oda veya sadece öÄŸrencinin kullanabileceÄŸi ekstra banyo tahsis edebilirler. Bu ailelerde konaklama için ekstra ödeme yapmak gerekir. Aileler okullara yürüme mesafesinde de olabilir ÅŸehrin büyüklüÄŸüne göre toplu taşım araçları ile ulaşım mesafesinde de. Bazı ÅŸehirlerde bu detaylar bile fiyatları etkiler.

 

Uygun ailelerin seçilebilmesi için öÄŸrencilerin MEC Kayıt formlarını doldururken kendileri hakkında eksiksiz bilgi vermeleri istenir. Aile yani konaklamadan beklentileri, saÄŸlık durumları ve alışkanlıkları, kaygıları ile ilgili detayları mutlaka vermelidirler. Sigara içip içmedikleri, hayvanları sevip sevmedikleri, varsa alerjilerinin detaylarının bilinmesi öÄŸrenciler için doÄŸru ailelerin belirlenmesi ile ilgili önemli kriterlerdir. Aile yanında konaklamak özellikle öÄŸrencilerin ilk gün ve aylarında kolay adaptasyon saÄŸlayabilmeleri için faydalı olacaktır.

 

  • Özel Yurtlarda Konaklama; Daha çok büyük sekilerde bulunan bu alternatifi dileyen öÄŸrenciler deÄŸerlendirebilirler. Yurtlarda odalar genellikle tek kiÅŸilik olup iki kiÅŸilik olanlar da vardır. Odalar her öÄŸrencinin ihtiyacını karşılayabilecek ÅŸekilde donanımlıdır. Yatak, Gardırop, Çalışma Masası gibi. Banyo ve Tuvaletler genellikle koridorlardadır, 6-10 öÄŸrenci için ortak kullanım içindir. Bazı yurtlarda banyosu oda içinde olan alternatifler de mevcuttur.

 

  • Okul Yurdu; Bazı Dil Okulları özellikle yaz aylarında bos olan üniversite yurtlarını kiralayabilirler, çok az dil okulunun yıl boyu kullanılabilecek kendi yurdu vardır.

 

  • ÖÄŸrenci Evi/Ev paylaşımı; Bir baÅŸka konaklama seçeneÄŸi de öÄŸrenci evlerinde konaklama, ev paylaşımı olabilir. Evin büyüklüÄŸüne göre bir grup öÄŸrencinin ortak kullandığı evlerdir. ÖÄŸrenci evde bir oda kiralayarak konaklayabilir. Mutfak, Banyo ve tuvalet, oturma/TV odası o evde kalan tüm öÄŸrencilerin ortak yasam alanlarıdır.

  • Üniversite Yurtları; Üniversitelerin çoÄŸunlukla yurtları vardır. Kampus üniversitelerinin genelde kendi kampusu içinde de (on-campus accommodation), ÅŸehir merkezinde de yurtları (off-campus accommodation) vardır. Åžehir merkezindeki üniversitelerin kampüsleri olmamakla beraber ÅŸehrin muhtelif yerlerinde yurtları vardır. Yabancı öÄŸrencilere ilk senelerinde üniversiteler yurt konaklama garantisi verirler. Program sonuna kadar yurt garantisi veren üniversiteler de vardır. ÖÄŸrencilerin en azından bir yıl üniversite yurtlarında konaklaması öÄŸrencilerini kolay adapte olmasını saÄŸlar. Yurtlarda çoÄŸunlukla yemek yoktur. Katlarda o katta kalan öÄŸrencilerin kullanımında olan donanımlı mutfaklar ve yiyecek saklama dolapları vardır.

 

 

 

Konaklama Ücretleri;

 

Aile Yani Konaklamalarda Haftalık ücretler, ÅŸehirden ÅŸehre deÄŸiÅŸmekle beraber tek kiÅŸilik odalar için ortalama $150-200 civarındadır. Odaların tek veya çift kiÅŸilik olması, yemek planı tercihi, hatta okula yakinliÄŸi dahi fiyatları deÄŸiÅŸtirir.  Bu ücretlere ilave olarak ulaşım ve kiÅŸisel giderleri de düÅŸünerek yasam için ayrıca haftalık $100-200 gerekecektir.

 

Apartman daireleri ortalama haftalık $200-300 dire. Bazı küçük ÅŸehirlerde haftalık $100’e bile öÄŸrenci evleri bulunabilmektedir.

 

Yurt konaklamalarda ise; üniversitenin bulunduÄŸu ÅŸehre baÄŸlı olarak senelik ücretler $5000-9000dir.

​

Kariyer Kolejleri

​

Teknik kolejler ya da kariyer kolejleri özel kolejlerdir ve amaçları kısa bir eÄŸitim döneminden sonra sektöre eleman yetiÅŸtirmektir. Bu okullar özel okul olmalarına raÄŸmen bulundukları eyalet tarafından tanınmaktadır ve yüksek kalitede, devlet desteÄŸi ve denetimi altında müfredatlarını hazırlayan ve belli bir alanda öÄŸrenci yetiÅŸtiren kuruluÅŸlardır.

​

Neden Kanada da EÄŸitim

​

Kanadalılar eÄŸitime çok önem vermektedirler ve yüksek kalite okullarda eÄŸitim görmek isterler. Buna baÄŸlı olarak Kanada Hükûmetinin eÄŸitime ay irdiÄŸi bütçe diÄŸer OECD ülkelerinden daha fazladır. Kanada Üniversitelerinden birinden alınan üniversite diplomasi tüm dünyada tanınmaktadır, dolayışı ile Kanada Üniversitelerinden mezun olan yabancı öÄŸrencileri mutlu ve baÅŸarılı bir kariyer beklemektedir.

 

Ekonomik Ücretler  Kanada Üniversiteleri yabancı öÄŸrencilerden diÄŸer yabancı öÄŸrenci kabul eden ülkelere oranla daha ekonomik ücretler talep etmektedir ve üstelik eÄŸitim kalitesi mükemmeldir.

 

AÅŸağıdaki örnek yurtdışında lisans eÄŸitimi almak isteyen bir öÄŸrencinin harcayacağı ortalama senelik eÄŸitim ücretidir:

 

Kanada          : $ 10,000

Ä°ngiltere        : $ 20,000

ABD (Devlet)  : $ 2,0000

ABD (Özel)     : $ 40,000

Avusturalya    : $ 13,000

 

Ä°stikrarlı Ekonomi GeliÅŸen dünya ülkeleri arasında Kanada enflasyonun sabit kaldığı birkaç ülkeden biridir.

 

Çok kültürlü Göçmenlerden oluÅŸan bir millet olan Kanada’nın çok kültürlülüÄŸü destekleyen ve cesaretlendiren bir geleneÄŸi vardır. Dünya üzerinde yaralan tüm etnik gruplar Kanada’da temsil edilmektedir. Buna baÄŸlı olarak bazı etnik gruplarla özdeÅŸlesen etnik yemekler, eÄŸlenceler ve sosyal aktiviteler Kanada’da çok yeygindir.

 

En yaÅŸanabilir ülke BirleÅŸmiÅŸ Milletlerin yaptığı bir araÅŸtırmaya göre Kanada us tüste “En YaÅŸanılabilir Ülke” seçilmiÅŸtir. 174 ülkede yasam kalitesini deÄŸerlendirerek yapılan araÅŸtırmalar sonucu Kanada eÄŸitim, saÄŸlık, düÅŸük suç ve ÅŸiddet oranı ile ilk sırada yer al mistir. Buna benzer bir araÅŸtırma 1995 Ocak ayında Ä°sviçre’de yapılmıştır ve dört Kanada ÅŸehri 118 ÅŸehir arasında ilk 12’de yer al mistir. 1996 yılında ise Fortune Magazine Toronto, Ontario’yu “En iyi uluslararası ÅŸehir” seçmiÅŸtir.

 

Yüksek Yasam Standart Kanada dünyadaki en yüksek yasam tarzlarından birine sahiptir. Kanada nüfusunun %65’i kendi ev, beyaz eÅŸya, otomobil ve benzeri eÅŸyalara sahiptir. Medya, eÄŸlence ve artistik çalışmalar Kanada’da çok geliÅŸmiÅŸtir. 1000’den fazla AM ve FM radyo istasyonu ve 719 televizyon kanalını kapsayan yay imcilik sistemiyle Kanada bu alanda tüm dünyada un yap mistir. Tüm ÅŸehir merkezlerinin alışveriÅŸ merkezi, restoran, tiyatro, sanat galerisi ve müzelerle donabildiÄŸi ülkede halkın kullanımına acık seyisiz park, bahçe, plaj ve spor alanı mevcuttur.

 

GeliÅŸen Teknoloji Hızla geliÅŸen yüksek teknoloji alanında dünyada uluslararası bir üne sahip olan Kanada baÅŸlıca su sektörlerde ileri gitmektedir: Telekomünikasyon, ulaşım, uzay mühendisliÄŸi, mikro elektronik mühendisliÄŸi, hidroelektrik mühendisliÄŸi, lazer ve oto-elektronik. Bioteknoloji, eczacılık, yiyecek – içecek iÅŸletmeciliÄŸi ve bilgisayar teknolojisi (yazılım).

 

DoÄŸal & Temiz Bir Çevre    Kanada’ya gelen öÄŸrenciler dünyanın en temiz ve doÄŸal ortamlarından birine tanıklık ederler. DeÄŸiÅŸik iklim ve coÄŸrafi özelliklerine sahip olan ülke yasadığı dört mevsimi tüm çarpıcılığı ile gözler önüne sermektedir.

 

 

Güvenilir Bir Ortam Oldukça düÅŸük suç ve ÅŸiddet yüzdesine sahip olan ülkede zaten var olmayan bu oran 1990 yılından itibaren düÅŸmeye basla mistir. Kanada Üniversitelerinde okuyan tüm öÄŸrencilerin güvenliÄŸini saÄŸlamak için gereken tüm önlemler alin mistir. Genelde 24 saat özel güvenlik sistemine sahip olan Üniversitelerin yansıra bazı üniversitelerde “güvenli yürüyüÅŸ” programları da düzenlenmektedir. Kanada’nın soÄŸuk bölgelerinde öÄŸrenciler kampuslara yeraltı tünellerinden ulaşırlar. Bu tüneller sadece soÄŸuktan korunmaya deÄŸil, aynı zamanda ev ile okul arasındaki güvenilir ulaşımda saÄŸlar.

 

Çift Resmi Dil Ä°ngilizce Fransızca olmak üzere çift resmi dile sahip olan Kanada’da Fransızca konuÅŸan halkın %75’i Ebece Eyaletinde ikamet etmektedir. 1991 yılında yapılan bir araÅŸtırmaya göre Ebece halkının %82’si Fransızcayı anadil olarak kabul etmekte ve %83’u evinde Fransızca konuÅŸmaktadır. Çift resmi dil konuÅŸulan Kanada’da hem Fransızca hem de Ä°ngilizce dillerini geliÅŸtirmek isteyen öÄŸrenciler için dil programları bulunmaktadır.

​

University Colleges

​

University-colleges adından da anlaşılacağı üzere uygulamalı akademik programların kampus ortamında verir ve üniversite ile kolej geleneklerini birleÅŸtirir. Kolej diploma ve sertifika programlarının yansıra üniversite diploma programları ve Ä°ngilizce Hazırlık Programları da university college’larda verilebilmektedir.

 

Kanada üniversite eÄŸitim sisteminize Bali olarak öÄŸrencilere ya akademik odaklı üniversite diploma programları ya da teoriden ziyade pratik eÄŸitimin verildiÄŸi kolej diploma ve sertifika programları sunulmaktadır. Kanada üniversite sistemine Bali olarak ise university college’lar güçlü öÄŸrenci destek servisi, küçük mevcutlu sınıflar ve büyük kampus olanakları sunulmaktadır.

​

Üniversite basvuruları için gerekli evraklar

​

Kanada Üniversitelerine BaÅŸvuru için gereken Belgeler;

 MEC Bilgi Kayıt Formu- FotoÄŸraflı

Okulun BaÅŸvuru Formu – FotoÄŸraflı istenebilir

ÖÄŸrencinin iÅŸlemlerini MEC’in takip edeceÄŸine dair Ä°mzalı Yetki Belgesi

ÖÄŸrencinin ÖzgeçmiÅŸi

ÖÄŸrencinin gelecek hedefleri ile ilgili yazdığı Niyet Mektubu

Research Proposal (Doktora baÅŸvuruları için)

Diploma (Ä°ngilizce deÄŸilse noter tasdikli çevirisi)

Transkript (Ä°ngilizce deÄŸilse noter tasdikli çevirisi)

En az iki Referans mektubu

Is deneyimi isteyen Yüksek Lisans Programları için IS Referans Mektubu

Şimdiye kadar almış olduğu Sertifikalar

Varsa; sporda sahip olduÄŸu lisanslar

Varsa; sanat dallarında belge ve ödülleri

Varsa; bilim ödülleri

TOEFL belgesi

GMAT (MBA için)

GRE (Yüksek Lisans için)

LSAT (Hukuk Yüksek Lisansı için)

MCAT (Tip Fakültesi için)

Tüm belgeler Ä°ngilizce hazırlanmak zorundadır.

bottom of page